Vooropgesteld: gelukkig worden is nogal relatief, natuurlijk. Want wanneer bén je gelukkig? Dat zit voor iedereen in andere dingen en het zou een beetje mal zijn als wij hier even 1, 2, 3 de heilige graal van het geluk op kunnen pennen. Want dan zaten we niet meer hier aan de houten tafels van de redactie, maar ergens op een tropisch eiland te genieten, want zo'n succesformule dient natuurlijk tot de laatste cent te worden uitgemolken. 

Hoe dan ook, wat we wel kunnen doen, is een dappere poging wagen. Want even los van alle shit die je wellicht en jammer genoeg op je bordje hebt, zijn er heus lichtpuntjes. Zij het klein, maar heus, ze zíjn er. 

En dat is dus precies wat je moet doen. Niets nieuws, het wordt al eeuwen geroepen, maar het is wel iets dat we door alle hectiek, drukte, overvolle agenda's en ander stressvol geneuzel nauwelijk meer doen: onze zegeningen tellen.

Wat zou je dus iedere dag even kunnen doen (let vooral op het feit dat we hier niet het woord 'moeten' gebruiken, want van nóg meer moeten worden we in ieder gevál niet gelukkig)? Juist ja, iets met die zegeningen. Kleine aanpassing: tel ze niet, maar benoem ze. Ja, óók die kleine. JUIST die kleine. 

Vandaag ben ik dus bijvoorbeeld blij met:

- De uiterst positieve weersvoorspellingen voor volgende week (nee, nu geen dingen denken als 'maar die zullen wel niet uitkomen', dergelijke gedachtes laat je dus niet toe, je kijkt naar de positieve dingen).

- De lach van de collega naast me, die ik zojuist hoorde. Die heeft nogal een schaterlach, moet je weten, en die is aanstekelijk. Het gelach van de toeristen hier op het Koningsplein, ook zoiets. 

- Het appje dat ik zojuist kreeg van een lief vriendinnetje. Wetende dat ze het druk heeft maar toch tijd voor jou maakt, is iets om heel erg te koesteren.

Meer niet? That's all? Kun je denken. Maar nee, zo moet je dus juist niet denken. De lijst hoeft niet ellenlang. Al staat er maar één ding op, het feit dat je benoemt waar je (op dat moment) gelukkig van wordt, gewoon, even stil blijft staan bij die dingen, maakt al dat je je beter voelt. Begin er 's ochtends mee bij je eerste kopje thee, of eindig de dag ermee voor je gaat slapen. Of doe het gewoon nu even, nadat je dit hebt gelezen. 

Heus, probeer het maar.