Foundation is een vrouws beste vriend. Vooral op dagen waarbij haar nacht net iets te kort was of stress zich in rode bultjes uittekent op haar gezicht. Geen wonder dat we dit vrouwelijke privilege dus veelvuldig gebruiken. Helaas betekent deze jarenlange ervaring niet dat we het goedje ook altijd foutloos weten aan te brengen. Vandaar: vier essentiële tips die je voor altijd bevrijden van maskerachtige gezichten en een te donkere (of te lichte!) teint.

1. Kies de juiste kleur

We weten allemaal dat je de foundationkleur - die bij de meeste verschilt per seizoen! - eerst op je huid moet testen voordat je er mee naar de kassa rent. Maar waar de meesten hun hele pols vol kleuren met een regenboog aan huidtinten, is het beter om de gewenste kleur te testen op de zijkant van je gezicht. De kleur van je gezichtshuid en de huid op je armen kan namelijk nogal verschillen. Nog een tip: winkels worden vaak verlicht met ongezellige tl-buizen, waardoor je foundation er in de winkel heel anders uit kan zien dan in daglicht. Stap dus zeker eerst de winkel uit om te testen of je buiten het bereik van dit felle licht nog steeds tevreden bent over het resultaat.

2. Let op de ondertoon van je huid

Heb je al ooit eerder gehoord dat je moet letten op de ondertoon van je huid? Nee, dat dachten we al. En dat terwijl de ondertoon een belangrijke factor zou moeten spelen in je foundationkeuze. Om erachter te komen of je een koele (rozig) of warme (perzikkleurige) ondertoon hebt, zijn er verschillende trucs. Een belangrijke is de juwelentest: kijk (of bedenk) of goud of zilver je beter staat. Zilver? Dan heb je een koele ondertoon. Goud? Dan ben je warmer.

3. Poeder versus vloeibare foundation

Of je moet kiezen voor een poeder of een vloeibare foundation is helemaal afhankelijk van je huidtype. Heb je een olieachtige huid die snel vet wordt? Dan werkt een poederfoundation - die overtollige oliën als het ware opzuigt - voor jou het beste. Mensen met een droge huid kiezen beter voor een vloeibare foundation om een maskereffect te voorkomen.

4. Hanteer de juiste techniek

Voor een perfecte teint volbreng je de volgende stappen:

1. Bereid je huid voor op de make-up met een goede vochtinbrengende crème. Of je nu een poeder of een vloeibare foundation gebruikt, het product hecht veel beter aan je huid wanneer deze gevoed is. 

2. Breng de foundation alleen op plekken aan waar dat echt nodig is. Zo zorg je dat je teint er natuurlijk uitziet niet door een dikke laag make-up haar diepte en textuur verliest. 

3. Wrijf met een kwast over je neus, wangen en voorhoofd om zo het product goed te laten samensmelten met de huid.

van: Harper's Bazaar