Oh, je kon ze wel dromen, zo werden ze er vroeger bij je ingeramd. Gewoontes die van generatie op generatie gaan en zijn gegaan. Maar basta! Want zo goed zíjn die tradtities eigenlijk helemaal niet. Tijd dus om met deze gewoontes te breken.

Maak je bed op!

Och ja, ie-de-re ochtend weer. Heel, heel vroeger (oma spreekt) was dat niet alleen maar een kwestie van een dekbed tot boven je kussen zwieren, maar had je nog lakens en dekens die liefst zo strak mogelijk over het matras getrokken dienden te worden. 

Maar zo goed is dat braaf opmaken van je bed dus eigenlijk helemaal niet. Want door het matras zorgvuldig af te dekken, creëer je een nog betere broedplaats voor de 2 miljoen (!) huisstofmijten die er gemiddeld in dat matras huizen. En zij gedijen prima bij warmte. Nog een wetenswaardigheidje: het gewicht van een matras kan al na 5 jaar voor 50 % zijn opgebouwd uit dode mijten en hun uitwerpselen, bacteriën, schimmels en vocht. En dus is het zaak dat matras zoveel mogelijk te luchten. Dat doe je door regelmatig te verschonen, maar dus ook door het matras te luchten. En dat gebeurt weer het gemakkelijkst door vooral NIET je bed op te maken.

Regelmaat en reinheid

Goed, die regelmaat kunnen we nog bij inkomen, al is-ie ver te zoeken in een druk huishouden. Maar bij die regelmaat hoorde ook regelmatig, liefst 1 keer per dag, een douche, voor het gedeelte reinheid. Maar dagelijks douchen is helemaal niet goed voor je, zo predikten wij al eerder. Het tast je beschermlaag aan en droogt de huid uit. Dagelijks de okseltjes wassen, zeker. Maar verder douche je wanneer jij vindt dat het nodig is.

Eet je bord leeg!

Daar zat je dan, aan te hikken tegen die berg doperwtjes, dat taaie stuk vlees of dat enorme bord spaghetti. Want op moest en zou het. Anders mocht je niet van tafel, laat staan televisie kijken. En dus schoof je het of behoedzaam onder de tafel, of je at het braaf op. Beide manieren zijn niet de beste, maar vooral die laatste doet meer kwaad dan goed voor je lichaam. Door maar door te blijven eten, ga je voorbij aan het natuurlijk signaal dat je lijf je geeft, namelijk dat je vol zit. Door dat te negeren, gebruik je je lijf als het ware als een prullenbak, waar je ook overtollig afval in schuift. Beter is om rustig te eten en te luisteren naar je lichaam. Adem een aantal keer diep in en uit halverwege het eten, zo voel je eerder of je vol zit of niet.

Borstel je haar!

En dan 't liefst 100 keer, want, zo ging de mythe, daar krijg je glanzend haar van. En zeker, het borstelen van je haar heeft zo z'n voordelen: de natuurlijke oliën en verzorgingsproducten worden zo beter over je hoofdhuid verdeeld. Maar te vaak of vooral te ruw borstelen doet meer kwaad dan goed. Door de wrijving met je borstel kan het haar beschadigd raken en zelfs breken, zeker als het nat en dus kwetsbaar is. Wacht met borstelen tot het voor 80 procent droog is. En neem verder de adviezen van de kapper van onder anderen Naomi Campbell en Kate Moss ter harte, want die kan het weten.

Ga op tijd naar bed!

Helder, de signalen dat het tijd is om naar huis te gaan negeren, is nooit goed. Maar iedere dag steevast om 10 uur 's avonds in je bed gaan liggen met de ogen stijf gesloten, wachtend tot de slaap komt, wordt 'm ook niet, kunnen we je vertellen. Dus wat is op tijd? Zeker is dat vrouwen meer slaap nodig hebben dan mannen, dat is één. Maar hoe veel, daar buigen de geleerden zich nog immer over, want dan verschilt per onderzoek. Wat dan? Wederom: luister naar je lichaam. Ga niet krampachtig in bed liggen terwijl je absoluut nog niet moe bent, want dan lukt het zeker niet. En mocht het helemaal niet lukken, dan hebben wij hier een magische truc voor je.