Je zou voor de grap kokosolie 'ns moeten intikken bij Google. Binnen een halve seconde heeft die digitale slimmerik 523.000 resultaten voor je opgesnord - waar-ie dan heel bescheiden 'ongeveer 523.000' van maakt (alsof je ze zou gaan tellen).

Afijn. Kokosolie leeft, zullen we maar zeggen. 'Kokosolie: de gezondste olie op aarde!' kopt de tweede link die je naar kokos-olie.nl gidst. Die daaronder: 'Kokosolie: ontdek alle voordelen voor je lijf, je haar en je huid!' Mocht het enthousiaste leesteken op 't end je over de streep trekken, dan kom je op sightdish.nl en leer je dat: 'Sommige mensen denken dat kokosolie niet gezond is omdat het verzadigde vetten bevat. Dit is een groot misverstand.' Er volgt een opsomming met waarom bovenstaande dan wel niet op een groot misverstand berust. Was kokosolie een paar jaar geleden nog het geslagen kindje (lees maar), nu is-ie heer en meester in pak hem beet alles en staat olijfolie verdrietig te wezen in de verdomhoek.

Omdat ik geen voedingsdeskundige ben, en me absoluut ook niet als zodanig wil profileren: neem van mij vooral precies niks aan als het gaat om gezonddoenerij. Ik kook al jaren met plezier in kokosolie, omdat ik ooit ergens heb gelezen (het zal sightdish.nl wel geweest zijn) dat het dus beregezond is. En omdat ik, op dat gebied, overal instink, dacht ik indertijd: hè, ja, laten we op kokosolie overstappen.

Wat ik echter (nog) niet deed, is: mijn make-up verwijderen met kokosolie, mijn huid insmeren met kokosolie, mijn mond spoelen met kokosolie, mijn haren verzorgen met kokosolie. Tot een paar weken geleden. Want, en, plus, oké laatste. En dus, omdat ik ook op dat gebied overal instink, sloeg ik bezield aan het kokosoliën.

Mijn bevindingen?

CLEANSEN

Er zijn van die momenten waarop het licht aangaat en je denkt: waarom ben ik hier niet eerder mee begonnen?! Ziedaar het moment waarop ik voor het eerst mijn gezicht met kokosolie reinigde. Goed om te weten: ik heb een hypergevoelige huid, en dat is eigenlijk nog een understatement, maar hij reageert er dolenthousiast op. Na een scheut kokosolie voelt-ie niet alleen zachter en gehydrateerder aan, hij ziet er ook nog 'ns kalmer uit. Hij blij, ik nog veel blijer. Deze dame is trouwens ook gelukkig met de resultaten. En deze dame legt uit hoe je een en ander nou goed aanpakt.

youtubeView full post on Youtube

BODY LOTION

Tja. Het zal allicht hartstikke goed voor je lichaam zijn. Alleen is de boel na een insmeerbeurt wel heul erg glanzend en glibberig. Moet je van houden. Ik zou er de volgende volgorde op na houden:

1) Borstel je huid

2) Smeer 'm in met kokosolie

3) Spring onder een dampende douche

OIL PULLING

Voor wie zich nu even achter de oren krabt, let op: men neme een goedgevulde theelepel met kokosolie, doet dat in de mond, kauwt daarop tot het vloeibaar is (tel tot tien en voilà) en spoelt daar dan een minuutje of tien (voor de enthousiasteling twintig) mee. Nu zijn de meningen over het heil van deze activiteit nogal verdeeld. Bevlogen oil pullers stellen dat je er a) wittere tanden van krijgt (come to mama), het b) goed is voor je tandvlees, je er c) van af schijnt te vallen, er d) van alles goeds gebeurt met je darmen wanneer je regelmatig een oiltje pulled. Waar ikzelf vooral over struikel, is dat je dus eerst op die kokosolie moet gaan kauwen voor het vloeibaar is. En dat is, hoe zal ik dit 'ns keurig melden, bijzonder smerig. Na die tien (oké twintig) tellen is er niets meer aan de hand - kokosolie smaakt nergens naar. En als je het na een minuut of tien uitspuugt (in de prullenbak trouwens) en je tanden gepoetst zijn, dan voelen die hartstikke glad aan. (Het zal het placebo-effect wezen.) Toch even zien hoe je dat nou helemaal doet, dat oil pullen? Check deze video.

HOERA VOOR JE HAAR

Droge punten? Zéker en vast 'ns een lik kokosolie overwegen. Werkt wonderen. Ik zou voorstellen het vooral in handdoekdroog haar te smeren, maar droog haar is volgens Het Internet ook prima. Let wel: laat het ook bij die punten, want kokosolie wil je, geloof mij maar, bepaald niet over het hele haar. Overigens valt er dan wel weer een behoorlijk haarmasker uit kokosolie te halen. Hier zie je hoe.

Voor je naar de Albert Heijn rent voor je pot olie, weet dat je in de badkamer een andere pot nodig hebt dan in de keuken, en wel de pot waar extra vierge en cold pressed op staat. Deze van Royal Green is een aanrader.

Oké, laten we afsluiten met het gezelligste filmpje: