Zo nu en dan krijgen we het weer in ons bol: op de lijn letten. Vaak komen zulke oplevingen vlak na een met eten overladen vakantie of feestdag. En dan moet het snel een beetje, en vooral niet te ingewikkeld

Hoewel deze periodes nooit echt van lange duur zijn - tenzij je een doorzetter bent en in dat geval: chapeau! - tippen we je graag welke voedingsmiddelen je beter kunt mijden tijdens deze periode.

1. Snacks die enkel koolhydraten bevatten

Wie kent het niet: in geval van honger maar bij een gebrek aan voedzame snack of maaltijd maar dat pak crackers opentrekken. Voor je het weet heb je er 10 naar binnen gewerkt. Niet zo erg, zou je denken. Je hebt je immers niet schuldig gemaakt aan zoet of vetrijk beleg. Maar het innemen van snacks die enkel koolhydraten bevatten, zoals crackers, droge muesli of brood, zorgt ervoor dat je lichaam deze koolhydraten omzet in suikers zodat deze meteen in het bloed kunnen worden opgenomen. Hierdoor maakt je lichaam meer insuline aan om de suikers op te kunnen nemen. Het gevolg: een snel terugkerend hongergevoel en een lage bloedsuiker, waardoor je zin krijgt in zoetigheid om je energieniveau weer op peil te krijgen.

Beter is het dus te kiezen voor een snack die naast koolhydraten ook gezonde vetten en eiwitten bevat, waardoor je langer vol zit. Oh ja, en ruim je keuken op (nee, écht!).

2. Bevroren maaltijden

Om verse ingrediënten langer voedzaam te houden in je vriezer, wordt er aan bevroren maaltijden vaak natrium toegevoegd waardoor op een natuurlijke manier wordt gezorgd dat het langer houdbaar is. Maat natrium zorgt er daarnaast ook voor dat je water vasthoudt waardoor je als het ware een beetje opzwelt. Dit veroorzaakt vanzelfsprekend een opgeblazen gevoel. Niet fijn.

Daarnaast proberen fabrikanten maaltijden in zo klein mogelijke verpakkingen te schuiven, waardoor diepvriesmaaltijden over het algemeen kleiner zijn maar per hap veel meer calorieën bevat. Je brein associeert grote porties met een vol gevoel, dus is het niet zo gek dat je niet vol zit na een kleine diepvriesmaaltijd terwijl het wel evenveel calorieën bevat als een grote maaltijd.

3. Vezelrijke snacks

Natuurlijk, we hebben allemaal vezels nodig: het activeert je spijsverteringsorgaan en zorgt dat je een vol gevoel hebt. Maar wat we niet nodig hebben, is onze dagelijkse behoefte aan vezels (25 gram) in één snackreep waardoor je gemakkelijk deze dagelijkse behoefte overschrijdt. Onze inname van vezels moet gedurende de dag constant zijn om het hongergevoel af te wenden, onze spijsvertering op gang te houden en geen maagklachten te veroorzaken. Laat die reep dus voor wat -ie is en kies ervoor om natuurlijke vezels - zoals fruit of groenten - toe te voegen aan iedere maaltijd.

4. Vetarm voedsel

Onderzoek wijst uit dat we al snel 30% (!) meer eten van een product als we weten dat er weinig vet in zit. Het probleem is dat wanneer producenten vet weghalen uit een product, het product ook smaak verliest. Om dit op te lossen, wordt er suiker toegevoegd waardoor het product alsnog niet beter is voor je gezondheid.

5. Sap

Er zijn al snel een stuk of vier, vijf sinaasappels nodig om één glas te vullen met sinaasappelsap. Dus wanneer je het drinkt, neem je alle calorieën van deze sinaasappels tot je zonder de natuurlijke vezels die je een vol gevoel geven. Zelfs puur sap veroorzaakt een piek in je bloedsuikerspiegel.

6. Kunstmatig gezoete dranken

Slim is het om Cola light, Fanta zero en andere zoete dranken die op miraculeuze wijze geen calorieën bevatten te laten staan tijdens je dieet. Vaak zorgen deze kunstmatige zoetstoffen ervoor dat je hunkering naar ongezonde producten toeneemt, waardoor je sneller naar die zak chips of dat pak koeken grijpt. Beter is het te switchen naar een glas water met citroen, of de variant ervan. Toch zin in prik? Ga dan voor water met koolzuur: dat is calorievrij, maar bevat prik, waardoor je langer een vol gevoel hebt en dus minder eet.

7. Producten met extra grote verpakkingen

Net als vetarm voedsel zorgen ook extra grote verpakkingen ervoor dat je meer naar binnen werkt. Mensen aten tot wel 22% meer wanneer het voedsel werd geserveerd in grote verpakkingen, zo blijkt uit een studie van Cornell University. Wanneer je namelijk weet dat er meer voedsel beschikbaar is, laten je jezelf onbewust ook meer van het voedsel eten. Hetzelfde geldt wanneer je iets koopt dat in de aanbieding is: je eet snel meer wanneer het voedsel minder kost, zo blijkt. Dit betekent natuurlijk niet dat je duurder voedsel moet kopen (ben je mal), maar wanneer je weer eens een voordeelverpakking in je mandje gooit, ben dan bewust van de porties die je daarvan pakt.

8. Alcohol

Deze voelde je misschien al aankomen: alcohol is niet de beste keuze wanneer je op de lijn probeert te letten. Jammer, maar helaas. Dat is knap lastig, dat weten we. Hoewel sommige dranken minder calorieën bevatten dan anderen, helpt alcohol niet bepaald wanneer je probeert wat gewicht te verliezen. Het bevat een hoop lege calorieën die je geen vol gevoel geven en geen voedingsstoffen bevatten. Daarnaast zorgt het ervoor dat je minder verstandige keuzes maakt (daarom eet je wanneer dronken pizza in plaats van salade) en dat je minder standvastig bent waardoor je sneller meer eet.

En dat is nog niet alles: alcohol wordt in je lichaam beschouwd als vergif, waardoor het lichaam er zo snel mogelijk vanaf probeert te komen. Hierdoor wordt dit het enige waar je lever mee bezig is en waardoor het zich niet meer kan concentreren op het verbranden van vetten. Wanneer je dus echt een verschil wilt maken, is het slim dat glas te laten staan. Of in ieder geval je inname sterk terug te dringen.

(van: Harper's Bazaar)