In april nam Frankrijk een wetsvoorstel aan tegen te dunne meisjes op de catwalk. Vanaf dat moment is ieder model voordat ze wordt ingehuurd verplicht een medisch document te kunnen overleggen waarop staat dat haar BMI-waarde minstens 18 is, voordat ze mag worden ingehuurd. Dit betekent dat bijvoorbeeld iemand van 1.75 meter minstens 55 kilo moet wegen.

Gebruikt een modellenbureau toch een model met een te laag BMI, dan kan het een
geldboete van maximaal € 75.000 krijgen en riskeert het zelfs een
celstraf van een half jaar.

Lijkt een fantastisch plan, maar in de praktijk wordt er naar verluidt al flink mee gesjoemeld. The New York Observer sprak een model - genaamd Lauren - dat tijdens de modeweek in Spanje verontrustende dingen zag gebeuren om aan de nieuwe vereisten te voldoen:

'Ze gaven ons Spanx-ondergoed om te vullen met zandzakjes, zodat zelfs de dunste meisjes een 'gezond' gewicht behaalden op de weegschaal. Ik zag ze zelfs gewichten in hun haar doen.'

Veel modellen klagen dan ook dat de druk om een bepaald gewicht te hebben oneerlijk is, omdat velen van hen van nature dun zijn of omdat ze een snelle stofwisseling hebben. Ook wijzen ze erop dat het afgaan op BMI alleen averechts kan werken, aangezien je technisch gezien onder- of overgewicht kunt hebben maar wél gezond bent. Het gesproken model meent dat het een betere stap zou zijn om modellen onder de 18 te weren.