Slaap je op zich best wel veel, maar ben je tóch moe? Dit zijn de zeven dingen waardoor je je ook moe kunt voelen, die niks met slaapuren van doen hebben.

1. Die borrel

Een wijntje voor je naar bed gaat een goed slaapmiddel? Klopt, want je valt sneller in slaap. Maar wat veel mensen niet weten, is dat je door de alcohol minder lang 'diep' slaapt. De tweede helft van je slaap verloopt namelijk onrustiger, omdat je in een 'lichtere' slaapfase komt. Je kunt dus wel evenveel uren slapen, uiteindelijk slaap je in nuchtere toestand kwalitatief beter.

2. Rotzooi in huis

Kan je écht moeier maken. Stephanie McMains van Center for Brain Science: 'Veel spullen die onsamenhangend door elkaar liggen, vechten om de aandacht van je hersenen. Spullen die op een logische wijze gegroepeerd zijn, worden door je hersenen makkelijker waargenomen.' Opruimen dus, die slaapkamers.

3. Je work-out overslaan

Omdat je moe bent. Juist dan moet je gaan, want onderzoek aan de University of Georgia heeft aangetoond dat een lichte work-out vermoeide gevoelens met 65% kan verlagen, en je energielevels met 20% kan verhogen.

Patrick O'Connor, professor aan die universiteit: 'Het lijkt erop dat sporten bepaalde neurotransmitters in het brein activeert die ook je energie een boost geven.' Nog een voordeel: je valt 's avonds makkelijker in slaap. Win-winsituatie, dus.

4. Schildklierproblemen

Chronisch moe? Dan loont het misschien om je schildklier te laten checken op problemen. In je schildklier zitten namelijk een hoop hormonen die ook je energie regelen.

Antonio Bianco van Rush University Medical Center: 'Schildklierhormonen stimuleren het brein, focus en alertheid. Als je te weinig van deze hormonen aanmaakt, gaan je lichaamsdelen langzamer functioneren, waardoor je je moe kunt voelen. Je dokter kan je een bloedtest geven die kan meten of je hormonen op peil zijn.'

5. Uitdroging

Zelfs een hele milde vorm van uitdroging – als je gewoon dorst hebt, dus, want dat is al een teken van je lichaam dat je te weinig vocht binnen hebt gekregen – kan er voor zorgen dat je je moeier voelt.

Jenna Bell, sportdiëtist: 'Als we niet genoeg drinken, kunnen onze cellen niet goed werken. Je bloedvolume daalt, waardoor je hart en de rest van je lichaam harder moet werken.' Altijd een flesje water op je nachtkastje en je bureau, dus.

6. IJzertekort

Uiteraard: een tekort aan ijzer kan je ook moe maken. Bell: 'IJzertekort zorgt direct voor een aanhoudend moe gevoel, omdat je lichaam dan niet genoeg hemoglobine kan aanmaken – het eiwit dat zuurstof naar je spieren en organen transporteert.'

Vermoedelijk een ijzertekort? Maak een afspraak bij je dokter. Qua eten kun je het beste rood vlees, gevogelte, vis en kip eten. Bell: 'IJzers in plantaardige producten, zoals bonen en bladgroenten, worden minder makkelijk opgenomen, al dragen ze wel bij aan je ijzergehalte.

7. Uitslapen in het weekend

Ai, uitslapen op een zaterdag of zondag gaat er niet voor zorgen dat je de gemiste slaapuren van doordeweeks inhaalt. Sterker, het zorgt ervoor dat je biologische ritme wordt verstoord en je 's avonds minder makkelijk in slaap valt – waar je dan maandagochtend weer de rekening van krijgt. Plus: recent onderzoek toonde aan dat langer dan tien uur in je bed blijven liggen de kans op hart- en vaatziekten vergroot, al is men nog voorzichtig met deze conclusie.

Kristen Knutson van de National Sleep Foundation: 'Er kunnen meer redenen aan ten grondslag liggen, zoals gebrek aan fysieke activiteit, een sociaal isolement of onopgemerkte ziektes.' Beste tijd om voor het weekend aan te houden: zo'n 7 à 9 uur.