De zin en onzin over onze haren.

1) Door je haar met koud water te spoelen, wordt het extra glanzendVan water kunnen je haarschubben omhoog gaan staan waardoor je dof haar krijgt. Relaxers, hete apparaten en permanentjes hebben hetzelfde effect. Een conditioner krijgt de boel weer iets gladder, maar koud water? Helaas niet.

2) Als je naar buiten gaat met nat haar word je ziekDeze hebben we allemaal weleens van onze oma gehoord, nietwaar? Maar verkoudheden en andere ziekten worden veroorzaakt door virussen en bacteriën. Van nat haar in de kou word je niet ziek.

3) Als je er een grijze haar uittrekt, komen er twee voor terugWat de kleur van het haar ook is, elk haarzakje kan maar één haar tegelijkertijd produceren. Meer grijze haren zul je van plukken dus niet krijgen. Maar soms groeien haren helemaal niet meer terug (denk maar eens aan wenkbrauwen die teveel geplukt zijn), waardoor je kale plekken kunt krijgen. Gewoon niet doen dus.

4) Spoelen met bier is goed voor je haarHet idee is dat de gist en proteïne uit de hop je haar helpen versterken. In werkelijkheid zal de alcohol je bos vooral uitdrogen. En wie wil er nu lokken die naar oud bier stinken?

5) Van stress wordt je haar grijsDit hebben we altijd voor waar aangenomen, maar echt bewezen was het niet. Tot een tijdje terug. Onderzoekers in Amerika hebben het bewijs gevonden dat stresshormonen inderdaad bijdragen aan grijs haar, door een of ander ingewikkeld stamcellenmechanisme. Wat haken en ogen: het onderzoek werd uitgevoerd onder muizen. Het is waarschijnlijk dat er meerdere factoren meespelen, zoals genen en gezondheid. Maar voor de zekerheid: relax.

6) Honderd slagen borstelen per dag is goed voor het haarBeperk borstelen en kammen tot een absoluut minimum, je punten splijten ervan.

7) Je mag je haar niet verven als je zwanger bentJe hoeft je uitgroei heus geen vrij spel te geven, alleen omdat je zwanger bent: haarverf is veilig als je zwanger bent! Vroeger zat er formaldehyde in haarverf, maar tegenwoordig niet meer. Daarbij wordt er echt een minimale hoeveelheid verf opgenomen in de bloedbaan. Wil je helemaal 100% zeker zijn dat je goed zit (en dat lijkt ons wel), skip dan de verf in de periode dat de organen van je baby gevormd worden, de eerste tien à twaalf weken van je zwangerschap dus. Verf je zelf je haar? Draag handschoenen en ventileer de ruimte goed.

8) Van oesters eten krijg je langer haarVan het eten van oesters word je volgens overlevering niet alleen een woeste seksgodin, het zou ook nog eens zorgen voor fantastisch lang haar. En hoewel we dat van de woeste seksgodin noch kunnen ontkennen, noch kunnen bekrachtigen, over het haar kunnen we kort zijn: het is waar. Goed om te weten dat je met al dat oesters eten eigenlijk gewoon heel lekker bezig bent. De zilte zeevruchten zitten namelijk vol zink en proteïnen die nodig zijn voor een gezonde bos. Helaas zijn oesters alleen niet genoeg. Voeg ze daarom toe aan je toch al gezonde dieet vol met linzen, walnoten en zalm voor het beste resultaat. Wij nemen er nog een paar.

9) Van het dragen van staarten en vlechten valt je haar uitVlechten zijn het helemaal. Maar helaas is het VEELVULDIG (non-stop, dagelijks) dragen van vlechten, staarten en/of hair extensions niet al te best voor je haar. Door de druk kan je haar breken en, nog erger, permanent uitvallen.

(Dit artikel verscheen op ELLE.nl)