Hallo, veroorzaker van een slechte huid: luchtvervuiling. En aangezien het nog altijd eerder toe dan afneemt, zul je je ervoor moeten wapenen. Door wat vaker de fiets en trein te pakken, bijvoorbeeld, om een steentje bij te dragen aan de vermindering welteverstaan.

Om reeds toegebrachte schade een halt toe te roepen, komt de beauty-industrie met steeds meer ontgiftende huidverzorging om het effect van die vuile lucht teniet te doen. De gemene deler? Ze bevatten óf ingrediënten die de circulatie in de huid stimuleren - en hiermee het afvoeren van afvalstoffen verbeteren -, óf ingrediënten die alle vuiligheid goed onttrekken uit de huid. Of een combi van allebei.

Past helemaal in de groeiende behoefte naar frisse lucht en meer groen. En om het gemakkelijk te maken, zetten we de beste detoxers voor je huid op een rij:

1. Clarins BB Skin Detox Fluid

Brown, Carmine, Maroon, Cylinder, Coquelicot, Lipstick, Skin care, Personal care, Cosmetics, pinterest

Een BB crème die met een tintje de huid egaliseert en als bonus acerola-zaden bevat die de bloedcirculatie in de huid stimuleren en op die manier fris en blakend houden. Alsof je een frisse boswandeling hebt gemaakt. Daarnaast bevat de crème een anti-vervuilingscomplex van witte thee-extract en minerale UV-A en UV-B filters. Zie het als een soort plantaardig schild waar je ook nog fraaier van wordt (€ 36,95).

2. Bobbi Brown Instant Detox

Product, Drinkware, Logo, Font, Cylinder, Metal, Silver, Brand, Trademark, Steel, pinterest

Natúúrlijk reinig je je huid braaf 's ochtends en 's avonds. Toch? Ben je een beetje nalatig geweest in je beauty-routine of heb je het idee dat je huid wel een grote schoonmaak verdient? Dit masker bevat mineraalrijke witte klei die belooft je poriën diep te reinigen. Deze klei staat bekend om z'n absorberende kwaliteiten en zuigt als het ware bacteriën en vuil op (€ 45).

3. Origins By All Greens Foaming Cleansing Mask

Liquid, Fluid, Product, Bottle, Plastic bottle, Logo, Cosmetics, Solution, Skin care, Solvent, pinterest

Een nieuwe trend uit Korea zijn schuimende maskers, ofwel maskers die opbubbelen zodra je ze op je huid aanbrengt en de ingrediënten in contact komen met zuurstof. Nog even wachten, maar in april kun je in Nederland een van de eerste bubbly maskers verwachten van het merk Origins. Het is rijk aan de antioxidanten spirulina, spinazie en groene thee. De twee-in-een-formule werkt als een ontgiftend masker en reiniger inéén (€ 36).

4. Estée Lauder NightWear Plus Detox Cream

Text, Metal, Font, Tin, Material property, Food storage containers, Cylinder, Rectangle, Paint, Silver, pinterest

Stralend wakker worden: dat belooft Estée met deze nieuwe detox-nachtverzorging. Is je huid overdag vooral bezig om zich te beschermen tegen alle invloeden van buitenaf, 's nachts ontdoet je huid zich van alle opgelopen vuil en schadelijke stoffen. Hoe? Met glucosamine, dat een mild exfoliërende werking heeft en dus dode en doffe huidcellen verwijdert. En met een anti-oxidanten complex die de huid voorbereidt op een nieuwe dag (€ 65,50).

5. Starskin The Master Cleanser Detoxing Sea Kelp Leaf Face Mask

Skin, Organ, Iris, Eyelash, Mask, CD, Circle, Data storage device, Dvd, Eye liner, pinterest

Kelpbladeren gedrenkt in een zuiverend serum en gesneden in de vorm van een masker dat je zo op je hoofd kunt leggen. Laat het detoxen maar beginnen. Hoofdverantwoordelijk daarvoor zijn chlorella en zeekelp, die allebei een ontgiftende werking hebben. Het toegevoegde fenegriekzaad kalmeert de huid en helpt roodheid verminderen. Door 15 minuten te relaxen met dit masker belooft Starskin je er 72 uur stralend uit te laten zien. Zet je timer maar klaar (€ 14,95).

6. Mahalo Detoxifying Mask

Teal, Turquoise, Serveware, Paint, Natural material, Art paint, Still life photography, Label, Kitchen utensil, pinterest

Dit van Hawaii afkomstige bio-beauty-masker is bedoeld als een wekelijkse behandeling voor thuis. Met de bijbehorende kom en bamboe-kwast maak je je schoonheidssalon @home compleet. Het masker is een poeder dat je activeert met water en vervolgens breng je het aan op je huid. Het bevat de 'toxic-magneet' vulkanisch as. Na 20 tot 40 minuten tover je een frisse gloed op je huid (€ 59).

7. Biotherm Wonder Mud

Liquid, Teal, Beauty, Aqua, Beige, Turquoise, Cosmetics, Brand, Rectangle, Silver, pinterest

Vervuiling van de stadslucht samen met vrije radicalen uit UV-licht en het niet goed verwijderen van make-up geeft op den duur een doffe huid. Dit masker bevat zuiverend Ghassoel, een klei rijk aan mineralen en met een talent om verstopte poriën weer schoon te krijgen (€ 55,50, vanaf maart te koop).