Ja, oké, je bent belangrijk, je wilt overal van op de hoogte zijn en er zijn nu eenmaal praktische zaken die 't makkelijkst per app ('Doe jij de boodschappen? Vergeet niet de kipfilet uit de koelkast te halen!') af te handelen zijn. Maar kom op zeg, je kunt toch wel even zonder? Is 't niet voor je sociale leven, dan is 't wel voor je gezondheid. Want:

1. Je wordt er gelukkiger van

Uit onderzoek blijkt dat het even niet checken - of beter nog: even uitzetten - van je telefoon goed is voor je geluk. Niet dat je direct de lotto wint als je naar uitschakelen swipet, maar door constant social media in de gaten te houden en de zogenaamd perfecte levens van anderen te zien, kun je wat ongelukkig raken. Plus: door de hele tijd naar dat scherm te turen, mis je ook vaak onverwachts mooie momenten, gezien dat de zon schijnt buiten, trouwens?

2. Je houdt tijd over

Gemiddeld kijken gebruikers 221 keer per dag op hun smartphone, in totaal zo'n 3 uur en 16 minuten, zo wijst onderzoek van Tecmark uit.  Uren die je door had kunnen brengen in bed. In bad. Pratend met De Liefde. Mijmerend met een vriendin. Spelend met de kinderen. Of gewoon, met niets doen. En aangezien we vinden dat we te weinig - slecht woord alert - me-time hebben...er is iets aan te doen. 

3. Je nek is je dankbaar

Steeds meer jonge mensen ontwikkelen ernstige rug- en nekklachten, zoals een bochel of hernia, door het veelvuldig gebruik van hun smartphone, zo meldde RTL Nieuws laatst. 'De rug en nek-problematiek begint een gigantisch probleem te worden in ons land. En dat komt vooral door het het toenemend verkeerd gebruik van tablets en smartphones', aldus experts. Auw. Er bestaat zelfs een heuse term voor: de tekstnek.

4. En je vingers ook

De Whatsapp-vinger, Whatssapitis, RSI: geef het een naam, maar feit is dat door je mobiel non-stop in je hand te hebben, je vingers, handen, pezen en spieren niet blij zijn. 

5. Je slaapt beter

Maar dat riepen we al eerder.

6. Je wordt niet paranoia

Althans, niet op dat gebied dan. Onderzoek aan de Indiana University in Fort Wayne mat dat 89 procent wel eens (eens in de 2 weken) last heeft van zogenaamde fantoomtrillingen. Oftewel: je denkt dat je een trilling voelt - hé, wie belt mij? - maar dat is dus niet zo. 1 Op de 11 ondervraagden bestempelde dat ook nog eens als irritant.

7. 't Is beter voor je relatie

Wetenschappers van de Baylor University in Texas zijn erover uit: een mobiele telefoon is secht voor je relatie. 46 Procent van de ondervraagden gaven aan het bloedirritant te vinden als de partner in zijn of haar aanwezigheid vooral aandacht heeft voor het smartphonescherm. 37 procent voelt zich er zelfs depressief door. Bij 22 procent van de ondervraagden ontstonden er zelfs conflicten door binnen de relatie.