Wat je niet (uit) moet lenen van (aan) anderen.

Begrijp je? Je leent deze beauty- en modehulpmiddelen dus niet uit, maar je vraagt ze liever ook niet aan een ander, als je onverhoopt zonder zit. Want er kunnen namelijk de nodige nadelen (lees: bacteriën) aanzitten.

Make-up kwast

Het begon met wat jeuk op haar rug, wat overging in ondraaglijke pijn. In het ziekenhuis constateerden artsen een onherstelbare beschadiging aan de wervelkolom van de toen 27- jarige Australische Jo Gilchrist. De oorzaak? De make-up kwast die ze van een vriendin leende om haar puistje te bedekken. Door de bewuste kwast werd Jo besmet met het stafylokokvirus, dat haar vriendin onbewust bij zich droeg. Via het open wondje van het puistje ontstond vervolgens de besmetting. Ze zit nu in een rolstoel.

Gezichtscrème

Het kan hoor, dat je de staphylococcus aureus bacterie aan je vingers meedraagt. Weet jij veel. En op zich is 'ie ook niet gevaarlijk, tenzij hij in contact komt met sommige ingrediënten in cosmeticaproducten, waardoor ze een goede voedingsbodem vormen voor microben. Zeker als je last hebt van eczeem luidt het devies: hou je crème voor jezelf. En beter nog: gebruik altijd het vaak bij de crème meegeleverde spateltje.

Haarborstel/stijltang

Niets komt dichter bij je hoofdhuid dan je borstel. En elke keer als je die, of je stijltang, gebruikt, blijven er sporen van stijlproducten achter in je haar. Die resten vormen na verloop van tijd een broedhaard voor bacteriën, en dat wil je natuurlijk niet. Regelmatig schoonmaken dus, de tang met een vochtig doekje, de borstel desnoods onder de douche. En verwijder haar direct, wacht niet tot er een halve pruik tussen zit.

Oorbellen

Het lijken zulke onschuldige accessoires, die oorstekers. Maar precies dat is het: het steekt door je oor, door je huid. Niet gek dus, dat daar de nodige infecties van komen als je ze niet (regelmatig) schoonmaakt. Dat geldt voor bel én lel, trouwens.

Kussensloop

De bedoeling is natuurlijk dat je voornamelijk je eigen poezelige hoofdje op jouw kussensloop laat rusten. Maar mocht je nu geheel onverwachts (of zeer bewust, kan natuurlijk ook) op andermans kussen terecht komen: pas op. Als een kussensloop niet vaak genoeg wordt gewassen, kan je huid onder meer de dode huidcellen en speeksel opnemen die eerder op het kussen zijn achtergelaten. Zorg dus dat je je kussensloop regelmatig omdraait en 'm iedere twee weken wast, zodat het geen broedplaats voor bacteriën wordt.

Telefoon

Ja, denk daar maar eens over na. Want hoe vaak heb je dat ding nou eigenlijk dagelijks in je hand? En sleep je hem niet o-ve-ral, van keuken tot toilet, mee naar toe? Dat dat ding een bron van bacteriën is, is dus ook niet zo gek. Zaak is dus 'm vaak schoon te maken en niet telkens zo stevig tegen je gezicht aan te drukken.