Onderzoekjes, we houden er van (zeker als daaruit blijkt dat een tas een goede investering is, bijvoorbeeld, of hoe je leven eruit ziet als je je bed opmaakt, jawel). 

Maar we weten ook: na iedere studie volgt er vaak ook een tegengeluid. En zo waren we dus nét gewend aan het feit dat we heus niet iedere dag onder de douche hoeven (laat staan ook steevast iedere keer je haar te wassen). Want dat was onderzocht en bleek slecht voor de natuurlijke beschermlaag van je huid, met irritatie tot gevolg. Om de dag zou voldoende zijn, zo liet een andere studie zien.

En professor Stephen Shumack, hoofd van de Australische Raad van Dermatologie, spreekt dat ook niet ineens tegen, maar zet nu wel een kanttekening bij al die onderzoeken. Hij komt met een leidraad die voor iedereen anders is, namelijk: douche wanneer het nodig is. 

Tegen de Sunday Morning Herald zegt hij: 'Het is pas van de laatste 50, 60 jaar dat we vinden dat we lekker moeten ruiken, dat douchen een gewoonte is.' 

Het is meer een sociale druk, dan dat het nut heeft. Het enige dat je regelmatig zou moeten wassen, zo zegt hij, zijn je oksels, omdat daar de meeste geur vandaan komt. 

Het antwoord op hoe vaak we moeten douchen, vinden we dus onder onze oksels...