Kijk, dan heb je onze aandacht hè, als we pondjes kunnen verliezen zonder dat we daar ook maar iets voor hoeven te doen. 

Het Amerikaanse tijdschrift Reader's Digest zocht eens uit of dat nou kan, en zo ja, hoé dan. Daarvoor spitten ze diverse onderzoeken uit. Het kan dus, en wel zo:

Zorg dat het donker is

Hup, dat licht uit, want dat helpt je lijf melatonine aan te maken - waardoor je graag wilt slapen - maar stimuleert ook de aanmaak van zogeheten bruin vet. Bruin vet? Jazeker, een soort vetweefsel dat voor lichaamswarmte zorgt door de verbranding van vetzuren en glucose. En dat moeten we hebben, natuurlijk. 

Zorg dat het koel is

Ook dit heeft te maken met je bruine vet. In een koude(re) kamer moet je lichaam harder werken om het warm te krijgen. Australische onderzoekers ontdekten tijdens een onderzoek van vier maanden dat het bruine vet bij de proefpersonen in een koudere kamer met 40 procent toenam. 

Zorg dat je slaapt

Weg met Netflix, tabee telefoon, zorg dat je 7 tot 8 uur slaap krijgt. De zogeheten Mayo Clinic onderzocht dat mensen die 7 tot 8 uur per nacht sliepen, overdag meer calorieën verbranden. Hoeveel hangt onder meer af van het ritme, gewicht en lengte van de persoon. Te weinig slaap of slapen op het verkeerde moment van de dag, zorgt ervoor dat de stofwisseling wordt verstoord.