Goed, we mogen vooralsnog niet klagen over de (te hoge) temperaturen, deze tijd van het jaar. Maar koukleumen onder ons lopen altíjd te rillen, of met de tenen te wiebelen om ze warm te krijgen, of houden. Voor hen deze tips.

1. Hang tien minuten voor het slapengaan je pyjama (of kittig nachtsetje) over of bij de verwarming. Tegen bedtijd is je tenue lekker opgewarmd en kun je hem zo aanschieten. Een paar minuutjes in de droger helpt ook.

2. Knip uit een oude wollen trui de vorm van je voet en gebruik het stukje stof als warm inlegzooltje.

3. Ja, het is wat duurder, maar investeer in mooie flanellen lakens op bed. Die houden je namelijk warmer. 

4. Draag geen katoen. Zeker als je zweet, onder je dikke winterjas of in je schoenen, houdt katoen de vochtigheid vast en zo krijg je het nooit warm natuurlijk. Ga liever voor wol.

5. Even wat extra warmte nodig? Zorg dat je kookt met de oven. Laat nadat je je gerecht eruit hebt gehaald de ovendeur open en voor een warmteboost. 

6. We weten: het is verleidelijk om naar een borrel te grijpen. Maar waar je het van alcohol even warm krijgt, koel je daarna ook even zo snel af. Thee of koffie houd je toch echt langer warm, sorry.

7. Doe wat oefeningen. Hierdoor stijgt je lichaamstemperatuur en het is ook een mooie remedie tegen dat door de feestdagen en bijbehorend eten groeiende buikje onder die dikke wintertrui.

8. Vul een dikke en oude sok met rijst en warm hem even op in de magnetron (blijf er wel bij staan!). Zo heb je een kruik die je keer op keer kunt gebruiken.

9. Drink meidoornthee. Meidoorn is goed voor de bloedcirculatie en als die niet goed is, krijg je het koud.

10. Niet denken. Nou ja, niet aan hoe koud je het hebt, that is. Er de hele tijd stil bij staan zorgt er niet voor dat je het warmer krijgt.

11. Weg met de skinnybroek. De warmte die je hebt weten te vergaren, hou je het langst bij je met een wijdere broek.