De temperatuur daalt en koning Winter dient zich aan. Voor je het weet krijg je weer te maken met deze fabelen.

1. Als je je te koud kleedt, word je verkouden 

Welnee. Je raakt verkouden door een virus dat in de lucht zit, niet doordat je met zonder jas naar buiten gaat, je sjaal niet dichtknoopt of met natte haren naar het station fietst.

2. Kippensoep helpt tegen een verkoudheid 

Niet bepaald. De damp die van de soep afkomt, kan je luchtwegen iets minder verstopt  maken, maar dat is niet kippensoepafhankelijk natuurlijk. Dat virus blijft immers in je lijf. Maar goed, lekker is een kommetje kippensoep wel, natuurlijk.

3. De kou zorgt voor een gezonde blos 

Blos ja, gezond, mwah. De roodheid is namelijk het gevolg van gesprongen haarvaatjes. Word je gezicht te vaak blootgesteld aan kou, dan kan die roodheid chronisch worden. Smeren, dus. En dat hoeft ook geen extra vette crème te zijn, om nog maar even een fabel te ontkrachten, want die sluit de huid alleen maar af. Ga voor een smeersel dat bij jouw huid past.

4. In de winter heb je meer vitamines nodig 

Nee hoor. Als je goed eet, krijg je al je vitamines en mineralen binnen. Alleen bij een ernstig tekort vermindert je weerstand en ben je vatbaarder voor virussen die verkoudheid veroorzaken.

5. Een muts is onontbeerlijk: de meeste warmte verlies je via je hoofd 

Ieder lichaamsdeel dat onbedekt is in de winter laat warmte vrij. Je hoofd net zo goed, maar niet meer of minder dan andere lichaamsgedeelten. Onderzoek heeft uitgewezen dat je zo'n tien procent van je lichaamswarmte via je onbedekte hoofd verliest.

6. In de winter zijn er meer mensen depressief 

Hoewel je zou denken, en ook direct geloven, van wel, wijzen cijfers van Harvard Universiteit iets anders uit. Wel zijn er meer mensen somber, met dank aan de donkere dagen. Deze somberheid heeft weliswaar overeenkomstige tekenen als een depressie, maar mag niet zo worden genoemd.