Gaat er voor jou geen (werk)dag voorbij zonder een of meer koppen koffie? Lucky you, want je verkleint - volgens onderzoek - de kans op hart- en vaatziekten, type 2 diabetes én geheugenverlies op latere leeftijd.
En dan is een bakkie pleur ook nog eens een goeie manier om je lever te beschermen na een alcoholrijke avond, én schijnt het zwarte goedje zélfs het risico op zelfmoord te verminderen.
Natuurlijk is er in dit hele verhaal ook een maar: wie te veel koffie drinkt (of caffeïne binnenkrijgt), is weer niet echt goed bezig voor z'n gezondheid. Onderzochte gevolgen? Verhoogd risico op een miskraam, longkanker en (inkoppertje!) slapeloosheid. Bovendien is het slecht voor je cholesterolniveaus.
Wat is de boodschap van dit alles? Dat ook voor koffie geldt: geniet met mate. Hoeveel mate, dat zetten we hier voor je uiteen.
In het kort: houd je caffeïne-inname tussen de 100 en 300 miligram per dag, aldus de medische wereld. Maar wees vooral zelf de scheidsrechter en luister naar hoe je lichaam reageert: verander je na één kopje koffie al in een stuiterbal? Dan is het wellicht beter om te switchen naar thee.
Hoeveel caffeïne er in een drankje zit, verschilt nog al waar en wat je drinkt. Daarom dit overzicht van hoe je waar aan die maximale gematigde inname komt.
Starbucks: anderhalve tall van 350 ml.
McDonald's: vier kopjes koffie van 350 ml.
Zwarte thee: zes koppen van 350 ml.
Cola: twaalf blikjes van 350 ml.
Al is dat erg af te raden: je blijft weliswaar binnen de caffeïnerichtlijnen, maar je suikers rijzen dan de pan uit.
Energydrink: vijf blikjes van 235 ml.
(van Cosmopolitan)