Leftovers opwarmen? Pas op met deze ingrediënten

Voordat je die rijst met kip in de magnetron zet, wil je misschien eerst dit even lezen.​

Meest gelezen

De magnetron: een uitkomst voor vrijdagavonden-zonder-zin-om-te-koken, of restjes die prima kunnen doorgaan voor een nieuwe maaltijd. Maar er zit een addertje onder het gras: volgens kenners is het heropwarmen van sommig voedsel slecht voor je gezondheid, vooral als je het daarvoor niet goed hebt bewaard. Pas daarom op met deze 8 etenswaren.

Selderij, spinazie en bieten

De meningen zijn hierover verdeeld, maar kenners menen dat door een tweede opwarming de nitraten in deze groenten giftig kunnen worden en er kankerverwekkende stoffen vrij kunnen komen. Dus haal ze uit je eten voor je het in de magnetron stopt.

Advertisement - Continue Reading Below

Paddestoelen

Meest gelezen

In het algemeen kun je paddestoelen het best meteen na bereiding opeten, anders vergaan de proteïnen die erin zitten.

Eieren

Als ze eerst gekookt of gescrambled zijn, is het een slecht idee voor je spijsvertering om eieren nog een keer op te warmen.

Aardappels

Aardappels zijn tricky - wie ze op kamertemperatuur laat afkoelen in plaats van meteen in de koelkast, riskeert de groei van botulisme, een zeldzame bacterie. En die dood je niet zomaar even in de magnetron. Dus berg overgebleven aardappelen meteen in de koelkast op, dan is het veilig om ze in de magnetron te doen.

Rijst

Ook hier geldt: hoe je het bewaart, maakt uit voor of het veilig is. Volgens de Food Standards Agency bevat ongekookte rijst sporen van bacteriën die kunnen zorgen voor voedselvergiftiging. Die sporen kunnen overleven wanneer de rijst wordt gekookt, en zich vermenigvuldigen als je de rijst op kamertemperatuur bewaart.

Kip

Een technisch verhaal: de proteïnesamenstelling in kip verandert wanneer hij uit de koelkast voor de tweede keer wordt opgewarmd. Dit kan zorgen voor spijsverteringsproblemen. Als je zorgt dat de kip gloeiend heet wordt van binnen, heb je daar minder last van.

(via Delish)