Dus jij denkt dat voedingsdeskundigen al die supergezonde dingen eten waar je de hele tijd over hoort? Nou, niet dus. Niet omdat ze zelf nou zulke snoepers zijn, maar ze weten gewoon dat sommige etenswaren helemaal niet zo gezond zijn als ze lijken. We zetten ze op een rijtje.

1. Cleanse juices. Sommige mensen zweren erbij: een sapkuur. Om het lichaam eens goed te ontgiften. Maar, zegt diëtist Mindy Haar: 'er is helemaal geen fysiologisch fenomeen als een detox.' Het helpt ook niet dat die sapjes vaak vol suikers zitten en de vezels missen van gewoon fruit, waardoor je er niet vol van raakt. Maar je portemonnee wel leeg.

2. Light pindakaas. Haal je iets uit een product om het light te maken, dan voeg je er meestal ook iets aan toe om het net zo lekker te laten smaken, aldus diëtist Emily Hein. Pinda's bevatten van nature veel vet, en als dat eruit gaat, komt er vaak suiker voor in de plaats. Beter neem je dus een portie gewone pindakaas. Lesje ook hier: hoe minder ingrediënten, hoe beter. En ook daar wint de gewone pindakaas.

3. Proteïnepoeder. Haar: 'De meeste vrouwen krijgen al meer dan genoeg proteïne binnen.' Zelfs als je veel sport, hoef je je natuurlijke inname dus waarschijnlijk niet aan te vullen.

4. Cruesli met 'natuurlijke suikers'. Klinkt een stuk gezonder dan die chemische Cheerios, niet? Toch is dat niet per se zo. Suikers uit fruit zijn niet zo gezond als het fruit zelf, dat vol zit met vitaminen en mineralen die in de suiker ontbreken. Diëtist Judy Wylie-Rosett: 'Als je de suikers onttrekt aan wat voor bron dan ook, houd je alleen geraffineerde suiker over, die berucht is om de lege calorieën.'

5. Glutenvrije producten. Volgens Hein is er, behalve als je coeliakie hebt, geen enkele reden om gluten te vermijden. De meeste glutenvrije producten bevatten evenveel of zelfs meer calorieën en vet dan hun partners met gluten.

6. Low-fat crackers. Onderzoek toont aan dat mensen eerder overeten van een producten dat 'low fat' is: ze onderschatten het aantal calorieën en belonen zichzelf voor de 'gezonde keuze' die ze maken door meer te eten. En zo ben je dus niet meer gezond bezig.

7. Vezelrijke repen. Die zijn in feite verheerlijkte candy bars met veel dezelfde zoete ingrediënten, zoals sorbitol, xylitol en mannitol, die een opgeblazen gevoel kunnen veroorzaken, legt diëtist Lori Welstead uit. Zij raadt aan te gaan voor echt eten dat van nature vol vezels zit, zoals groenten, bonen, noten, zaden en volkoren granen, zoals bruine rijst.

8. Suikervrije saladedressings. Eerder al gezegd: als fabrikanten suiker uit een product halen, komt er meestal iets voor in de plaats wat minstens zo slecht is, of nog slechter. Wil je een zoete(re) salade? Kies dan voor ingrediënten die van zichzelf al zoet zijn, zoals maïs, wortels, bieten, cherrytomaten.

9. Light frisdrank. Beter dan gewone frisdrank? Misschien. Maar nog steeds zit er geen enkele voedingswaarde in en wél kunstmatige chemicaliën waarvan men vermoedt dat ze je cravings verhogen, aldus Welstead.

10. Smoothies. Een smoothie bevat al gauw 400 calorieën en 50 gram suiker. En je kunt er, in tegenstelling tot vast voedsel, niet op kauwen, waardoor je er een minder vol gevoel aan overhoudt, zegt voedingsdeskundige Emily Rubin.

11. Groentechips. Rubin: 'We houden onszelf enorm voor de gek door te denken dat groentechips gezonder zijn dan gewone chips. Want het komt erop neer dat ze voor een groot deel uit dezelfde ingrediënten - aardappel en plantaardige olie - bestaan.'

12. Yoghurt met een fruitsmaakje. Het klinkt allebei zo gezond: yoghurt en fruit. Maar zie je yoghurt met fruitsmaak, dan zit er meestal een hoop toegevoegde suiker in, waarschuwt diëtist Yasmin Mossavar-Rahmani. Een gezondere optie is, precies, gewone yoghurt met gewoon fruit.

(via Cosmopolitan)