Welke fles wordt er ontkurkt? Ditmaal is de Grüner Veltliner aan zet. Roderick Ros van QVSelect doet het woord.

We hebben het hier over een Weingut Schloss Gobelsburg Grüner Veltliner Kamptal Reserve Steinsetz, om precies te zijn. Komt uit Langenlois, Oostenrijk, en uit het jaar 2013. Heeft een ronde afdronk, met een minerale toets (voor de kenners).

Goed, de belangrijkste zaken:

Hoe proeft-ie? 'Als de lente in je glas. Met een paar slokken lijkt het net of je in een appel of peer bijt. De minerale toets maakt hem fris.'Wanneer ontkurken: 'Frisse wijn, dus kan opelk moment van de dag geopend worden. Denk: een gezellige lentelunch met vriendinnen of een romantisch diner voor twee. Overigens minder geschikt als terraswijn – het is een krachtige drank waar je het beste wat tijd voor kan uittrekken.'Waarbij? Een lunch van asperges met gerookte zalm of een klassiek diner met de seizoensgroente.Asperges en deze wijn zijn sowieso een goed huwelijk: de volheid van de Grüner Veltliner is ook in de kop van de groente te proeven. Match made in heaven dus.'Katergehalte: 'In de meeste gevallen geen. De wijn is zo intens dat je niet een tweede fles niet eens redt.'Wapenfeit: 'Grüner Veltliner behoort tot de eredivisie:de wijnmaker is door collega-wijnboeren uitgeroepen tot beste van Oostenrijk. Ook het Amerikaanse wijnmagazine Wine & Spirit was vol lof: hij werd voor het vijfde jaar op rij tot de beste 100 producenten ter wereld gerekend.'

QVSelect is importeur van exclusieve internationale wijnen.